Dünya Turizm Örgütü (WTO) turizmi; ”Kişilerin ikamet ettiği yer dışındaki bir yere bir yılı aşmamak üzere, boş zaman değerlendirme, iş veya diğer benzeri amaçlarla yaptıkları seyahat ve konaklama aktiviteleri” olarak tanımlamaktadır. Bir seyahatin turizm olarak değerlendirilebilmesi için sürekli yaşanılan yer dışına, yirmi dört saati aşan ve en az bir gece konaklamadan oluşması gerekir.
Turizm olayını daha iyi kavrayabilmek için turizmin özellikleri hakkında fikir sahibi olmak gerekir;
- Turizm çeşitli doğal güzellikleri ve tarihi eserleri görmek, farklı kültürleri tanımak, sportif amaçlar, iş amaçlı seyahatler, bilimsel toplantılar, dost-akraba ziyareti, sağlık, din gibi amaçlarla gerçekleştirilir. Ağırlıklı olarak boş zamanları değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilir.
- Yurt içi seyahatlerde en az 24 saat, en fazla 6 ay; yurt dışı seyahatlerde en az 24 saat en fazla 12 ay konaklama söz konusudur.
- Para kazanma amacı taşımaz. (Örneğin bir ülkeye çalışmak için giden biri turist sayılmaz.)
- Okul için (üniversite, yüksek lisans-doktora gibi) seyahat edenler veya 24 saati geçse bile transit geçiş yapan yolcular turist sayılmaz.
- Konaklama, yeme-içme, eğlence ve ulaştırma hizmetlerinden oluşur. Bu hizmetler genellikle tur operatörleri ve seyahat acenteleri tarafından paket olarak müşteriye sunulur.
- Ekonomik ve endüstriyel bir faaliyettir. (Arz ve talep ilişkisi ekonomik; konaklama, ulaştırma, yeme-içme, eğlence gibi sektörlerden oluşması endüstriyet özelliğini ortaya koyar.)
- Turist çeken ülkeler için döviz yoluyla gelir sağlar. Turist gönderen ülkeler açısından ise döviz kaybı yaratır.
- Diğer sektörlerle ilişki halindedir. Turizm sektöründeki gelişim, bu sektöre lojistik destek sağlayan tarım, sanayi ve ulaştırma gibi sektörlerin gelişimini sağlar.
- Yol, köprü, kanalizasyon gibi altyapı ve otel, pansiyon, hava limanı gibi üstyapı yatırımlarını gerektirir. Dolayısıyla devlet desteğini gerektirir.
- Farklı kültürlerle etkileşimde bulunma, yeni insanlar tanıma gibi özelliklerinden dolayı sosyal bir nitelik taşır.
- Turizm hizmetleri müşterinin ayağına götürülemez. Turistlerin, turizm hizmetinin sunulduğu yere gitmesi gerekir. Dolayısıyla hizmet öncesi tanıtım ve reklam büyük önem taşır.
- Turizm sektörü emek yoğun bir sektördür. Bu nedenle geniş istihdam alanları yaratır.
- Turizm hizmetleri genellikle sezonluk sunulmaktadır.
Turizmin özellikleri genel olarak bu şekildedir.
İlk yorum yapan olun