Animasyon Nedir? Animatörlük Mesleği Nedir?

Animasyon ve Animatörün Tanımı

Turizm işletmelerinde yardımcı hizmet niteliği taşıyan, turistik ürün çeşitlendirmesine katkıda bulunan, turistlerin boş zamanlarında gönüllü olarak katılım gösterdikleri boş zaman değerlendirme faaliyetlerine, bir diğer adıyla rekreasyon etkinliklerine animasyon denir. Animasyon hizmetlerini hazırlayan, sevk ve idare eden, uygulatan kişilere ise animatör denir.

(İlgili Gönderi: Turizm İşletmeleri)

Tanımdan da anlaşılacağı üzere animasyon hizmetleri ”yardımcı hizmet” niteliğinde olup, turistik tesislerdeki ana faaliyetleri desteklemek amacıyla organize edilir. Amaç turistleri tesiste daha fazla tutabilmektir. Örneğin bir tatil köyündeki lokanta, yeme-içme hizmetinin sunulduğu yerdir. Lokantada sunulan canlı müzik etkinliği ise animasyon hizmetidir. Veya bir otelde sunulan çekiliş ya da sergi etkinliği animasyon hizmetidir.

Dinlenme, tarihi yerleri gezme, güneşlenme, yemek yeme gibi tipik rekreasyon etkinlikleri turistlerin tatilden beklentilerini tam olarak karşılamamaktadır. Birçok turist, tatilini daha verimli kılmak ve hoşça vakit geçirebilmek için çeşitli animasyon etkinliklerine ihtiyaç duymaktadır.

animatör

Bu hizmetler işletmelerin ürün çeşitlendirmesi yapmasına katkıda bulunarak, tekdüzeliği ortadan kaldırır ve turistlerin işletmeden memnun ayrılması konusunda büyük önem taşır. Özelde turizm işletmelerin, genelde ise destinasyonların olumlu imaj gelişimi açısından animasyon etkinliklerinin önemi büyüktür. Animasyon hizmetlerinin yer almadığı turistik işletmeler, turistlerin farklı beklentilerine cevap veremeyeceğinden rekabet etme olanağı da çok düşük olacaktır.

Animasyon hizmetlerinde tıpkı rekreasyonda olduğu gibi katılımcının gönüllülüğü esastır ve nihai amaç katılımcının eğlenmesini, mutlu olmasını sağlamaktır. Her animasyon, aynı zamanda rekreatif faaliyettir; ancak her rekreatif faaliyet animasyon değildir. Örneğin; turistlerin bireysel ya da grup halinde katıldıkları resim yapma etkinliği bir rekreasyonel etkinliktir. Ancak animasyon değildir. Bir etkinliğin aynı zamanda animasyon olarak değerlendirilebilmesi için turizm işletmelerince planlanması, animatörler tarafından sevk ve idare edilmesi, sunulması gerekir.

İlgili Gönderi: Rekreasyon Nedir?

Animasyon faaliyetlerini aşağıdaki gibi sınıflandırmak mümkündür;

 Sportif animasyon faaliyetleri (bireysel sporlar, takım sporları)
Sosyo-kültürel animasyon faaliyetleri (gezi, tiyatro, sinema, dans, geleneksel ve kültürel tanıtımlar, kurslar, yarışmalar, kültürel oyunlar, çeşitli hobi etkinlikleri vb)
 Sağlıklı yaşam animasyon faaliyetleri (doğada kamp yapma, kaplıca etkinlikleri, sauna, hamam, masaj vb)
Eğlence aktiviteleri animasyon faaliyetleri (çocuk ve yetişkinler için oyunlar, şovlar, hediye çekilişleri, karşılama ve uğurlama etkinlikleri vb.)

Animatörlük Mesleği

Animasyon etkinliklerini kişilerin yaşlarına, cinsiyetlerine, kültürel ve ekonomik özelliklerine göre planlayan, yöneten ve uygulayan kişilere animatör nedir. Animatörler, animasyon hizmetlerini hazırlarken bu özelliklerin yanı sıra turistlerin beklentilerini ve işletmenin olanaklarını da göz önünde bulundurur.

Animatörlerin mesleği gereği aşağıdaki özelliklere sahip olması beklenir;

  • Karşılıklı iletişim becerileri kuvvetli olmalı
  • Yaratıcı olmalı
  • Jest ve mimiklerini, vücut dilini iyi kullanmalı
  • Karşısındaki kişiyi etkileme ve ikna kabiliyetine sahip olmalı
  • Diksiyonu düzgün olmalı
  • Sabırlı ve istekli olmalı
  • Kararları hızlı bir şekilde alıp uygulayabilmeli
  • Fiziken, ruhen ve mental olarak sağlıklı olmalı

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın