Turizm İşletmeleri

Turistlerin ihtiyaç duyduğu, talep ettiği konaklama, ulaşım, eğlence, yiyecek-içecek, sportif etkinlikler gibi mal ve hizmetleri üreten ve/veya pazarlayan iktisadi ve ticari kuruluşlara turizm işletmeleri denir.

Turizm işletmeleri, ”Turizm işletme belgesi” olan ve olmayan işletmeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Turizm işletme belgesi, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere uygun görülmesi halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan turizm işletmeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, olmayanlar ise belediyelerin denetimine tabidir.

İlgili Gönderi: Turizm İşletme Belgesi Nedir?

Turizm işletme belgesi alma ehliyetine sahip olan başlıca turizm işletmeleri şunlardır;

Konaklama İşletmeleri

İnsanlara seyahat süresince konaklama hizmeti veren işletmelerdir. Asli fonksiyonu insanların gecelemesini sağlamak olan konaklama işletmeleri, yeme-içme, rekreasyon, spor ve diğer sosyal ihtiyaçlar için de yardımcı hizmetler sunabilmektedir.
Konaklama işletmelerinin başlıcaları şunlardır;

Otel; müşterilerine konaklama ihtiyaçlarının yanı sıra yardımcı hizmetler de (rekreasyon, yeme-içme vb) sunabilen işletmelerdir. Turizm işletme belgeli oteller ve belediye belgeli oteller olmak üzere ikiye ayrılır. Turizm işletme belgeli olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde faaliyetlerini sürdüren oteller bir, iki, üç, dört veya beş yıldızlı olarak sınıflandırılmaktadır. Otellerin yıldız sayısı arttıkça oda sayısı ve hizmet kalitesi artmaktadır. Bir yıldızlı oteller en az 10 odalıdır.

Tatil köyü; doğal güzellikler içerisinde müşterilerine rahat konaklama hizmetlerinin yanı sıra rekreasyon ve animasyon hizmetleri de sunan, en fazla üç katlı yapılardan oluşan işletmelerdir.

Motel; yerleşim alanlarının dışında, karayolları güzergahı veya çevresinde bulunan, motorlu araçlarıyla yolculuk yapanların konaklama, yeme-içme ve park ihtiyacını karşılayan en az 10 odalı işletmelerdir.

Kamping; karayolları güzergahı veya çevresinde, doğal güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle müşterilerin kendi imkanlarıyla konaklama, yeme-içme, rekreasyon ihtiyaçlarını karşıladıkları işletmelerdir.

Apart otel; konut olarak kullanıma elverişli, bağımsız apartman ya da villa tipinde inşa edilen, müşterilerin kendi yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri biçimde gerekli teçhizatla donatılan ve otel olarak işletilen konaklama işletmeleridir.

Hostel; En az 10 odalı, müşterilerin kendi yemeklerini kendilerinin yapabileceği olanaklara sahip, gençlik turizmine yönelik konaklama işletmeleridir.

Yeme-İçme ve Eğlence İşletmeleri

Konaklama işletmelerinin bünyesinde veya bağımsız olarak faaliyet gösteren; lokanta, kafeterya, eğlence merkezleri gibi işletmelerdir.

Sağlık ve Spor Tesisleri

Müşterilerin sağlık, spor ve rekreasyonel ihtiyaçlarına cevap verebilecek hizmetleri sunan işletmelerdir. Bu işletmelerden başlıcaları termal konaklama işletmeleri, sağlıklı yaşam tesisleri, havuzlar, golf tesisleri, turistik rekreasyon tesisleri vb. dir.

Tatil Merkezleri

Müşterilerin konaklama, yeme-içme, eğlence, spor gibi ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunan; bünyesinde yardımcı birimler de bulunduran tesislerdir. İmar planlarında tatil merkezi için ayrılmış alanlarda yer alır  ve her otel için ayrı mülkiyet hakkına imkan tanır. Tatil merkezi otelleri ile bu otellere hizmet veren ortak kullanım tesislerinden teşekkül eder. Ortak kullanım tesislerinin asgari niteliklerinden bazıları şunlardır;

♦ Kapalı veya açık yüzme havuzu

♦ En az 250 kişilik diskotek, gece kulübü vb. eğlence yerleri

♦ Türk hamamı, sauna, aletli jimnastik salonu, bilardo, sinema, spor, bowling, squash vb. etkinlikler sağlayan bölümlerden en az altı adet

♦ 24 saat doktor, hemşire ve ambulans hizmetinin verildiği, ilkyardım malzemeleri ile tam donanımlı, dinlenme odaları bulunan sağlık ünitesi

Temalı Parklar

Bilim, bilimkurgu, kültür, gelenek, coğrafya, tarih gibi belirli bir konunun, görsel ve işitsel teknolojik araçlar vasıtasıyla tanıtıldığı tesislerdir. İlgili temaya uygun şekilde dekore edilmiş; geleneksel ve/veya uluslararası özelliklere haiz ürünlerin sergilendiği ve satıldığı, spor  ve teme içme tesislerinin bulunduğu yerler de içerir.

Günübirlik Tesisler

Turizm potansiyeli taşıyan yerlerde yeme-içme, dinlenme, eğlence, spor vb. imkanları günübirlik olarak sağlayan, konaklamanın olmadığı tesislerdir.

Yüzer Tesisler

Konaklama, yeme-içme, eğlence hizmetleri sunan, kullanım amaçları belirli olan ve denize elverişlilik belgesine sahip deniz araçlarıdır.

Kış Sporları ve Kayak Merkezleri Mekanik Tesisleri

Kayakçıların kayak yapması için farklı noktalar arasında taşıma araçlarının (teleferik, telesiyej, teleski gibi) bulunduğu tesislerdir.

Yat Limanı

Deniz kıyılarında yatlara barınma, bakım-onarım imkanları sağlayan, dalga etkisinden uzak, çevresi kapalı işletmelerdir.

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın