Rekreasyon Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Rekreasyon bölümü mezunları ne iş yapar sorusunun cevabını vermeden önce, rekreasyonun ne olduğunu hatırlayalım;

Rekreasyon; zamanın iyi bir şekilde planlanması sonucu ortaya çıkan boş zaman içerisinde gerçekleştirilen, insanların fiziksel ve mental açıdan yenilenmesini  sağlayan, gönüllü olarak yapılan mutluluk verici faaliyetlerdir.

İlgili Gönderi: Rekreasyon Nedir?

Rekreasyon bölümleri üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları ile Spor Bilimleri Fakülteleri’nde yer alır. 4 yıllık lisans eğitiminin ardından ”Rekreasyon Uzmanı” ünvanı ile mezun olan Rekreasyon bölümü öğrencileri, gerek kamu gerekse özel sektörde çeşitli iş imkanlarına sahip olurlar.

Üniversitelerin Turizm Fakülteleri ve turizme yönelik eğitim veren diğer fakültelerinde ”Rekreasyon Yönetimi” adı altında bölümler de yer almaktadır. Bu bölümler, turizm sektöründeki rekreasyon ve animasyon hizmeti veren işletmelere yönetici yetiştirmektir. BESYO ve Spor Bilimlerindeki Rekreasyon bölümlerinden farkı, turizm sektörüne yoğunlaşmış, yöneticilik becerilerine daha fazla hitap eden bir eğitim sunmasıdır. Bu makalemizde BESYO ve Spor Bilimleri bünyesindeki Rekreasyon bölümlerinin istihdam alanlarını inceledik.

İş imkanlarının neler olduğuna geçmeden önce altını çizmemiz gereken önemli bir nokta var. Malumunuz üzere ülkemizde birçok sektöre ihtiyaçtan fazla insan kaynağı yetiştirilmesi ve mevcut sahalarda iş gücü arzının talepten yüksek olması işverenleri seçici olmak durumunda bırakmaktadır. Ülkemizde rekreasyon bilincinin yeni yeni yaygınlaştığı da göz önüne alındığında, rekreasyon bölümü öğrencilerinin 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca kendilerini her yönden geliştiren, donanımlı bireyler olarak mezun olmaları gerekmektedir. Lisans eğitimini yalnızca okula gidip gelip, sınavları geçmekten ibaret gören kişilerin mezuniyetten sonra iş bulmaları hemen hemen her sektörde olduğu gibi rekreasyon sektöründe de zordur.

Bu bölümü okumak isteyen kişilerin her şeyden önce kendini sürekli güncelleyen, okuyan, araştıran, fiziksel ve sosyal açıdan aktif, insanlarla güçlü iletişim kurma becerisine sahip olan bireyler olması gerekmektedir.

Rekreasyon bölümü mezunları ne iş yapar?

1- Özel sektörde kendi işinizi kurabilir; kendi firmanızda, taşeron olarak ya da anlaşmalı bir firma bünyesinde bireylere veya kurumlara rekreasyon hizmetleri içeren paket ya da paket olmayan ürünler sunabilirsiniz.

2- Öğretmenlik Alan Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programını bitirerek lise, ilkokul ve dengi okullarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak görev yapabilirsiniz.

3- Lisans eğitiminde takım sporları veya bireysel sporlardan dilediğiniz bir branşta uzmanlık eğitimi alarak mezun olduğunuzda antrenörlük belgesi almaya hak kazanırsınız. Böylece çeşitli branşlarda antrenör olarak çalışabilirsiniz.

4- Yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilir, üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi, uzman vb. ünvanlarda çalışabilirsiniz.

5- KPSS’ye girerek Gençlik ve Spor İl-İlçe teşkilatlarında memur olarak çalışabilirsiniz.

6- Çeşitli rekreasyon işletmelerinde (spor salonları, halk eğitim merkezleri, kültür ve sanat merkezleri, turizm işletmeleri vb), tesislerde eğitmen ve yönetici olarak çalışabilirsiniz.

7- Federasyonlarda ve belediyelerde çalışabilirsiniz.

8- Turizm alanında;

– Su sporları aktiviteleri animatörlüğü,
– Kara sporları rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü,
– Sosyo-kültürel rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü (halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi vb.)
– Sağlık turizmi tesislerindeki rekreatif aktiviteler için animatörlük,
– Çocuk rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü yapabilirsiniz.

İlgili Gönderi: Animasyon Hizmetleri ve Animatörlük

Ülkemizde giderek yaygınlaşan rekreasyon bilinci ve uygulamaları neticesinde iş imkanlarında aynı doğrultuda artış göstermektedir.

Kamu sektöründe memur ve öğretmen olarak çalışanlar 4000-6000 TL civarında, özel sektörde çalışanlar daha düşük ve daha yüksek maaşlar alabilmektedir. Üniversitelerde ise öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi olarak çalışanlar 6000-7000 TL dolaylarında maaş alırken; akademik kariyer sonucu kazanılan ünvanlarla birlikte maaşlar 7000 TL ye kadar artış göstermektedir.

2 Comments

  1. Mesut hocan ben aöf rekreasyonda okuyorum öğretmen olmam için aöfte okumamın bir zararı varmı

Bir Cevap Yazın