Sürantrenman (Overtraining) Nedir, Nasıl Önlenir?

Sürantrenman, ingilizce adıyla overtraining, fiziksel ve zihinsel yorgunluktan kaynaklanan performans kaybı olarak tanımlanır.

Uzun süreli ve yüksek yoğunluktaki egzersizler organizmada yorgunluğa yol açar. Yüklenme ve dinlenme arasındaki dengesizlik sürantrenmanın temel nedenidir. Eğer toparlanma süreçleri düzgün planlanmaz, aşırı yüklenme durumu oluşursa ve buna önlem alınmazsa sporcu sürantrenman durumuna girer. Sürantrenman durumuna girmiş bir vücuda ısrarla yüklenme yapılmaya devam edilirse, hayat boyu devam edecek sakatlıklar oluşabilir.

Sürantrenman durumu genellikle ihmal edilen, farkında olunmayan ya da görmezden gelinen bir konudur. Bu konunun ehemmiyeti anlaşılmalı ve özellikle antrenörlerin konuya ilişkin farkındalığı artırılmalıdır.

Sürantrenmanın çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

⇒ Yetersiz dinlenme
⇒ Plansız antrenman
⇒ Dengesiz beslenme
⇒ Uyku düzeninde bozukluk
⇒ İçki, sigara gibi zararlı maddeler
⇒ Kafein
⇒ Çevresel faktörler
⇒ Çeşitli hastalıklar
⇒ Psikolojik nedenler
⇒ Düzensiz yaşam tarzı

Sürantrenmanın Sonuçları

Sürantrenman sonucunda sporsal verimde düşüş yaşanır. Kuvvet, dayanıklılık ve sürat performansı düşer. Tedirginlik, hassas olma, gerginlik, depresyon, neşesizlik gibi psikolojik ve duygusal sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Konsantrasyon yeteneği azalır. Uykusuzluk, gece terlemeleri baş gösterir. İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı oluşur. Hayat düzeni olumsuz etkilenir.

Sürantrenman Durumundan Nasıl Çıkılır?

Sürantrenman durumundan çıkılması için öncelikle aşırı yüklenme azaltılmalı, sporcuya antrenmanlarda ve antrenman sonrasında yeterli dinlenme olanakları sağlanmalıdır. Antrenman yapılan gün sayısının düşürülmesi ve antrenman birimlerinin yoğunluğunun azaltılması bu konuda alınabilecek başlıca önlemler arasındadır.

Antrenmanlarda ısınma ve soğuma evreleri kesinlikle atlanmamalı ve gerektiği şekilde uygulanmalıdır. Özellikle antrenman sonrası soğuma evresi vücudun toparlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte soğuk duş yapılması toparlanmayı hızlandırıcı etki yaratacaktır. Pasif dinlenmeden uzak durulmalıdır.

Dengeli beslenme planı oluşturulmalıdır. Diyette yeterli vitamin ve mineral alımına dikkat edilmelidir. Gerektiğinde kalori alımı sağlıklı besinlerle artırılmalıdır. Ekstra besin takviyesi olarak supplement alımı da tercih edilebilir.

Özel yaşam düzenli hale getirilmeli, düzenli uykuya önem verilmelidir. Günde en az 8 saat gece uykusu çok önemlidir. Bununla birlikte içki, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Tüm bunların sonucunda fiziksel ve duygusal stres azalır ve artan motivasyonla birlikte sürantrenman ortamından uzaklaşılır.

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın